Wat is pijn?

Leven met pijn is heel vervelend. Het kan u behoorlijk hinderen in uw dagelijks functioneren. Het kan dan ook erg frustrerend zijn als artsen zeggen dat je met de pijn moet leren leven, of dat u maar pijnstillers moet slikken en gewoon door moet gaan. Wist u dat er in Nederland duizenden mensen rond lopen die dagelijks pijn hebben?

Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Het geeft aan dat er iets mis is. Bij plotseling optredende pijn als botbreuken, spierblessures, verwondingen etc. is dat belangrijk om verdere schade te voorkomen. Als pijn chronisch wordt verliest het zijn functie als waarschuwingssignaal. De pijn wordt dan voornamelijk als lastig en vermoeiend ervaren. Onderzoek laat ook zien dat bij chronische pijn het evenwicht van belangrijke stoffen in het bloed verstoord wordt wat weer tot andere klachten als slapeloosheid en depressiviteit kan leiden.

Pijnbestrijding

Het lichaam weet vaak zelf het beste hoe beschadigingen hersteld moeten worden. Het heeft daar zijn tijd voor nodig of is zo verzwakt dat het niet meer lukt. De medische wetenschap heeft over het algemeen geen goede oplossing voor pijnklachten. Vaak worden dan pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven. Soms in combinatie met antidepressiva. Deze medicijnen hebben echter ook bijwerkingen en helpen vaak onvoldoende bij chronische pijn. Bij de acute pijngevallen wordt de pijn onderdrukt met medicijnen en moet het lichaam zelf voor genezing zorgen.

Zodra het lichaam aangesloten wordt op de APS-microstroom, worden de cellen in het lichaam direct aangestuurd om de lichaamseigen pijnstillers en ontstekingsremmers weer aan te maken waardoor de pijn afneemt. Tegelijkertijd worden door de betere doorbloeding en lymfedrainage overtollige afvalstoffen verwijderd. Hoe verder de cliënt vordert in het herstellen van het natuurlijke evenwicht in het lichaam en het verwijderen van overtollige afvalstoffen, hoe “normaler”het lichaam reageert wat betreft: energie, belastbaarheid, ontspanning, pijnverlichting en algemeen welzijn.